WC, F1 és F2 jelölések

Haltenyésztők körében széles körben elterjedt a poszt címében is szereplő WC, F1 és F2 jelölések használata, mégis számtalan írás és hozzászólás terjed a köztudatban, ahol hibásan hivatkoznak a halak származásának megjelölésére.
Habár ezek a jelölések sok akvarista számára megtévesztők lehetnek, megpróbálom ezeknek a jelöléseknek a helyes használatát ebben a kis írásomban tisztázni.
A WC jelölés az angol “Wild Caught” szavakból ered, jelzi hogy az WC jelöléssel illetett hal, a természetes élőhelyéről származik. Természetesen ebben az esetben használhatjuk a tükörfordításból adódó, vadon fogott magyar kifejezést is ugyanerre a példányra. Vadon fogott halak beszerzése szigorúan csak importőr által történhet Magyarországon, az importőr pedig köteles igazolni a halak eredetét. Eredetigazolás hiányában szinte lehetetlen bizonyítani, hogy az adott példány valóban az eredeti lakóhelyéről származik. Az ilyen módon beszerzett halakkal kapcsolatban erősen megosztó a társadalmi megítélés, elvégre ezáltal a természetes populáció csökken, sok faj a kihalás szélére sodródhat.
Az F betű jelentése, a “Filial” kifejezésből származik, azaz a gyermeki viszonyt tükrözi a megjelölésben. Habár néhány terminológiában használt az F0 megjelölés is, általánosan csak F1 és F2 jelöléseket különböztetünk meg. A szakszókincs alapján a vadon fogott példányokat illethetjük az F0 jelöléssel is.
Az F1, mint “first filial” jelöli a WC (vadon fogott) halak utódjainak első generációját. Ez a generáció már egy tenyésztő által szaporított állomány, mely alkalmazkodott az akváriumi viszonyokhoz. Ezeknél a halaknál már nem kell számolni a megváltozott körülményekhez alkalmazkodással járó esetleges problémákkal, tartásuk így jelentősen egyszerűsödik. Talán ez a generáció a legkeresettebb az akvaristák körében.
F2, “second filial” az F1-es szülők gyermekei. Fontos megjegyezni, hogy egy WC és egy F2 jelölésű hal kereszteződéséből származó utódot nem illethetünk az F1 jelöléssel. Ebben az esetben az utód megjelölésénél a WC X F2 jelölést kell alkalmaznunk.
Találkozhatunk még az F3 jelöléssel is, viszont F2-től felfelé már nem teszünk különbséget abban, hogy hanyadik leszármazott generációja a vadon fogott példánynak az említett utód. Ezeket az utódokat az akvaristák gyakran csak akváriumban nevelt halakként említik.

Hagyj Üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.