Etetés

A frontik etetése egy újabb olyan témakör, amiben az akvaristák véleménye nagyon különböző lehet. Magyarországon szinte megvalósíthatatlan, hogy a kis frontijainknak az első perctől kezdve az utolsóig élő táplálékot biztosítsunk, megteremtve ezzel az eredeti élőhelyhez hasonló körülményeket. Manapság már nagyon sok száraz eleség (úgynevezett “mű”) megtalálható a piacon, amivel az összes szükséges tápanyagot biztosíthatjuk kedvenceink számára. A nagy gyártók közül (Sera, JBL, Aquatic Nature, Hikari, stb.) szinte mindegyik kínál kifejezetten nagy méretű sügérek részére ilyen típusú élelmet. Ezeknél a műeleségeknél talán még magasabb tápértéket nyújtanak a különböző fagyasztott eledelek. A fagyasztott ennivalók már ivadék kortól kezdődően jól felhasználhatók és felnőtt korban is megfelelő táplálékot jelentenek az akvárium lakóinak.

A Frontosa Blog viszont azért született, hogy több éves tapasztalat alapján olyan ötleteket adjon, amik mások számára is felhasználhatók. A magyarországi kereskedelemben kapható fagyasztott termékek közül, frontosáink számára a Cyclops, Krill, Mysis, Artemia és a kifejezetten Tanganyika-i sügérek számára készített mixek használata javasolt. Erősen megoszlik a vélemény a szúnyoglárvák etetésével kapcsolatban, viszont a rossz tapasztalatokra hagyatkozva még a heti/havi egyszeri etetés sem ajánlott, az úgynevezett puffadásos (bloat) betegség elkerülése érdekében. Sajnálatos módon (inkább fiatalabb korú) frontosák is hajlamosak elkapni ezt a betegséget és ez a kór általában a beteg fronti elhullásával végződik, veszélyeztetve ezzel az egész állományt. Az említett fagyasztott eleségek közül, a Cyclops már közvetlenül elúszás után adható a kis frontiknak, később ezt Mysis-sel, majd Krill-el kiegészítve tökéletes ivadékkori táplálékot biztosíthatunk fiatal halaink számára.

Felmerülhet a kérdés, hogy mivel is etessük kifejlett (15-30 cm-es) halainkat. Ha kizárólag fagyasztott eleséggel szeretnénk ezt megoldani, akkor az súlyos anyagi kiadásokat jelentene az akvarista számára. Különböző szakirodalmakat felhasználva és alapul véve a jelenlegi talán legjobb magyar nyelvű afrikai sügeres könyvet: Lukács László / Sinkó Gábor – A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága“, a következő házilag készített mixet ajánlom a fél évesnél idősebb frontik számára.

Mivel a frontosák fő táplálékát az eredeti környezetben a különböző fajtájú és méretű élő halak, kagylók és rákok alkotják, így ezeknek kell biztosítani a Frontosa-Blog-Mix alapját is. A recept fő alkotóeleme a fehér húsú tengeri halfilé (tőkehal, tonhal), kerülni kell a túl zsíros halakat, mint például: Hekk, Pangasius. A halaink számára csábító ízeket a különböző fajtájú rákok és kagylók biztosítják. Számtalan emberi fogyasztásra is alkalmas tengeri gyümölcs létezik a piacon, ezekkel kapcsolatban csak egy dologra kell vigyázni: minél kevesebb mesterséges adalékot és ízesítőt tartalmazzanak. A harmadik nélkülözhetetlen alapanyag pedig a növényi kiegészítő, melynek mennyisége meg kell hogy közelítse a tengeri hal mennyiségét, még akkor is ha alapvetően ragadozó halakról beszélünk. A párolt/főtt zöldborsó vagy forrázott spenót megfelelő mennyiségű növényi fehérjét tartalmaz és biztosítja a szükséges vitaminokat frontijaink számára. Kiegészítésként pár gerezd fokhagyma csodát tehet a halaink emésztőrendszerének megfelelő működése érdekében. Ha az összes alapanyag rendelkezésre áll, akkor már csak egy kérdés maradt: hogyan készítsünk frontijaink számára ehető és ízletes táplálékot? És amiért ez a kérdés a végére maradt, az csakis az egyszerűség, ugyanis azon kívül, hogy az összes alapanyagot apróra daráljuk, jól összekeverjük és a halak számának és méretének megfelelő adagokra összegyúrjuk, már csak a fagyasztás marad. Ezek az adagok minden egyes etetés előtt könnyedén kiolvaszthatók és hónapokra előre megfelelő minőségű eledelt biztosítanak kedvenc sügereinknek.

A Frontosa-Blog-Mix receptje

~40-45% tengeri halfilé
~35-40% zöldborsó vagy spenót
~10% rák
~10% kagyló
1-2 gerezd fokhagyma

Elkészült Frontosa-Blog-Mix adagok

Frontosa-Blog-Mix

HD minőségű videó a Zaire Blue-k etetéséről Frontosa-Blog-Mix-el

További ajánlott fagyasztott eleségek a Zooschatz-tól

Cyclops
Cyclops

Artemia, Mysis, Krill
Artemia,Mysis,Krill

4 thoughts on “Etetés

 1. Pingback: Új témakör: Etetés | Frontosa Blog

 2. Pingback: Hamarosan! | Frontosa Blog

 3. Szia! Jankó vagyok, Nyíregyházáról. Segítségedet szeretném kérni! Kicsit több, mint egy éve vásároltam tőled egy 10 fős frontosa csapatot. A halak nagyon jól vannak, rengeteget fejlődtek, és szeretném ha ez továbbra is így lenne. Egyenlőre csak fagyasztott eleséggel etetem őket, de mindenképp beiktatnám az élő hallal való etetésüket. A kérdésem az lenne, hogy milyen fajták jöhetnek szóba??? Gondolom a vadon befogott halak nem jöhetnek számításba, ugyanis tele lehetnek különböző baktériumokkal? Ezért kereskedésben vásárolható fajokra gondoltam, melyeket szaporítanék és így akár hetente egyszer élő eleséggel is tudnám etetni őket. Milyen fajtákat javasolsz?
  Illetve a növényi táplálékokat (pl spenót) elfogadják-e külön-külön, vagy csak rákokkal, halakkal összekeverve?
  A frontik most kb 10-13 cm nagyok lehetnek, de van 2-3 kisebb példány is. Jelenleg naponta etetem őket. Milyen kortól, vagy nagyságtól térjek át a ritkább etetésre (2 naponta)?
  A csapatban 3 nagyobb példány van, ezek gyorsabban fejlődnek, valószínűleg ők lesznek a domináns hímek???
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdv: Jankó

 4. Szia Jankó! Szinte bármilyen halfaj szóba jöhet, a lényeg tényleg az, hogy semmilyen baktérium ne kerüljön be a medencébe, mert azzal csak több kárt okoznál mint hasznot. A legegyszerűbb különböző elevenszülő fajok (guppy, molly, xifo, stb.) szaporítása lenne, ezekkel a fajokkal minden további nélkül etethetők a frontik. Néhány akvarisztikai üzletben nagy tételben kisebb méretű halacskák kaphatók, melyek pár nap megfigyelés után (külső betegségek, béltartalom kiürülés) szintén megfelelő táplálékot nyújthatnak halaidnak.
  A növényi táplálék elfogadása nem jelenthet problémát akkor ha már korábban is kapták ezt valamilyen formában. Az én halaim is elfogadják a zöldborsót anélkül, hogy halat, rákot vagy kagylót adnék hozzá.
  Észre fogod venni, hogy egy idő után már nem fogyasztják ugyanolyan intenzitással a mindennapi táplálékot, ekkor tudsz átállni a két naponkénti etetésre, kb 2-3 éves korban.
  Igen, valószínűleg a gyorsabban fejlődő példányok lesznek a hímek (fejükön előbb-utóbb kisebb-nagyobb búb is megjelenik).
  Ha bármi további kérdésed lenne, nyugodtan írj.
  Üdv

Hagyj Üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.