Frontosa Blog halai

Az általam tartott és tenyésztett afrikai sügerek.

Cyphotilapia frontosa spec. “North” Burundi

2009-ben az ország két távol eső pontjáról szereztem be 10 tagú Burundi csapatom. Kezdetben egy 650 literes akváriumban nevelkedtek Zaire Blue ifjoncokkal együtt, majd 5-6 centis korukban kerültek végső otthonukba, egy 750 literes sziklás akváriumba.
Az eredeti csapat 3 hímből és 7 nőstényből állt, a hímek a 750 literes akváriumot felosztották egymás között, ezáltal nem okozva kellemetlen perceket egymásnak.
A nőstények 2011 óta rendszeresen ikráznak, kicsinyeik szétszéledtek az országban, sok örömet okozva új gazdáiknak.

2014-ben a Burundi csapatot 12 darab 8-10 cm-es nősténnyel egészítettem ki, így növelve az akvárium létszámát 20 főre. A kétszeri költözés sajnos két idősebb nőstényt nagyon megviselt, így őket 4 év után elvesztettem. A Budapestről származó fiatalabb nőstényekkel kiegészülve újra nagyon jó ivararány alakult ki a Burundis akváriumban, ezzel növelve az ikrázás esélyét.


burundik


uj_burundi_

Cyphotilapia gibberosa Zaire Blue Kapampa

Több hónapos várakozás után, 2009 őszén sikerült beszereznem 10 fős Zaire Blue Kapampa csapatomat. A 2-3 cm-es ivadékok 2012-re több mint 20 centiméteres nagyságot értek el és élvezik a számukra kialakított 650 literes fehér homokos medencét.
A Zaire Blue-k ivarérettsége kb. 4-5 évre tehető, így szaporodásuk még várat magára, de az 5 nőstényből és 5 hímből álló csapat szépségével minden akvaristát lenyűgöz.


zaireblue

One thought on “Frontosa Blog halai

  1. hello nagyon szep halak nekem is Volt 15 burundim, 6 kigomam miket lecsereltem 16 blue zaire mobara 10 kipilire es 10 mpimbwe re a mobak mar 4 eve usznak nalam a kipilik most kb 10 cm ek es a mipimbwek kb 7 8 cm. ha lessz kapampa ivadekok erdekelne 10 20 db

Hagyj Üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.