Nevelés

A visszajelzések alapján egyre több kérdés merül fel a leendő és már új tulajdonosok körében a frontik megfelelő tartásávál kapcsolatban, ezért is hoztam létre a Nevelés témakört.
Hogy is kezdjünk hozzá?
Bár senkit nem szeretnék elijeszteni a Frontosáktól, de 200 liter alatti akváriumban talán nem is érdemes e fajjal próbálkozni, mivel nem tudjuk számukra biztosítani a megfelelő körülményeket. Ezek a halak köztudottan csapatban érzik jól magukat és az említett méret még nem biztosít elegendő mozgásteret a már kifejlett 20-30 cm-es halainknak. Így tapasztalataim alapján minimálisan egy 250-300 literes akváriumot ajánlanék, ahol egy 4-5 fős csapat akár már harmóniában is együtt élhet. 600-700 liter felett pedig a csapatban akár már több (3-5) hím nyugodt együtt élését is tudjuk biztosítani, gondosan kialakított búvóhelyek segítségével.
Az optimális vízminőség
Az afrikai sügerekre általánosan jellemző, hogy különösebben nem igényelnek speciális vízminőséget. Viszont amire nagyon oda kell figyelnünk, az a mindig kristálytiszta víz, azaz a megfelelő szűrés elengedhetetlen. A frontik legjobban az enyhén kemény vízben érzik jól magukat, tehát a Magyarországon elérhető csapvíz általában tartásukra és tenyésztésükre is kitűnően megfelel. Természetesen csak megfelelő előkészítés után, hiszen oda kell figyelni arra, hogy a frissen kiengedett csapvíz még jelentős mennyiségű -a halak számára akár mérgező-, klórt és különböző nehézfémet is tartalmazhat, így csak ezek eltávolítása után alkalmazható. A legegyszerűbb megoldás ennek érdekében, ha az alkalmazandó vízet pár napig pihentetjük, állni hagyjuk felhasználás előtt. Különböző vegyszerek is léteznek amik akár egy nap alatt el is távolítják ezeket az anyagokat a vízből, megkönnyítve így az akvarista dolgát. A paramétereket illetően pedig a 7,5-8,4 PH és a 22-28 °C közötti hőmérséklet ideális a frontik számára.
A környezet
Talán a környezet igazán az, ahol az akvarista elengedheti a fantáziáját és egyedivé alakíthatja szeretett akváriumát. Nem is szeretnék itt ötleteket adni, hiszen mindenki számára elérhetők a képek az akváriumaimról, amik tükrözik a saját ízlésemet. Viszont két dologra szeretném felhívni a figyelmet, amivel frontijaink életét szebbé tehetjük.
Az első, hogy már ivadék kortól előszeretettel keresik a táplálékot a talajon és naponta többször képesek átszitálni a talajt ennivaló reményében. Hogy ezt a feltételt biztosítani tudjuk számukra, a legmegfelelőbb valamilyen nagyon finom szemcséjű kavics, esetleg homok alkalmazása. Én személy szerint a fehér kvarchomokot részesítem előnyben, ami azon kívül hogy kitűnő játszóteret biztosít számukra, még a csodálatos kék-fekete színüket is kiemeli.
A második jó tanács, pedig hogy kerüljük az éles felületeket az akváriumunkban. A Frontosa faj egészére jellemző, hogy nagyon könnyen megijednek, még akár önmaguktól is. Ha nem figyelünk oda arra, hogy ne legyenek éles tárgyak az akváriumban akkor könnyen felsérthetik pikkelyüket, bőrüket, ezek a sérülések pedig kezelés hiányában, akár elhullással is járhatnak és így az egész állományt továbbfertőzhetik. Egyszerűbb megelőzni a bajt és lekerekített tárgyakat használni a medencében.
Talán még a környezethez kapcsolható, amire már kitértem az etetés oldalon is, hogy a frontik alapvetően ragadozók, de növényi táplálékot is szívesen fogyasztanak. Úgy tapasztaltam, hogy előszeretettel csipegetik a növények friss hajtásait, ezáltal idővel elérve azt, hogy a növényeink elpusztulnak. Személy szerint még nem találkoztam, olyan növény fajjal, amit ne pusztítottak volna, de várom a tapasztalatokat hátha másnak már sikerült.
Vízcsere
Ha az alapvető feltételeket -megfelelő méretű akvárium, optimális vízminőség és dekoratív, de biztonságos környezet- biztosítottuk halaink számára, akkor már “csak” egy feladat maradt az akvarista számára, még pedig a kezdeti optimális állapot fenntartása. Az etetés rovatban már kitértem arra, hogy mik azok a táplálékok amiket frontijaink szívesen fogyasztanak, napi 1-2 etetéssel, a kortól függően. Ezekkel a táplálékokkal fent tudjuk tartani a vízharmóniáját, nem okozva minőség romlást, zavarosodást a vízben. Viszont még a legkiválóbb biológiai- és mechanikai szűrés esetén is elengedhetetetlen a rendszeres vízcsere, a frontik szinte igénylik ezt. Megoszlanak a vélemények, hogy milyen arányú cserére van szükség (10-50%), viszont egy dolog biztos, hogy erre szükség van. Talán a legtöbbek által elfogadott irányelv követése a legoptimálisabb: kettő-négy hetente 10-20% lecserélése. Ezzel garantálhatjuk azt, hogy frontijaink kitűnő egészségi állapotnak örvendjenek és gyönyörű színekben pompázzanak.

One thought on “Nevelés

  1. Pingback: Új témakör – Nevelés | Frontosa Blog

Hagyj Üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.