Frontosa Blog módszere

A világon számtalan módszer létezik a frontik tenyésztésével kapcsolatban. Megpróbálom ezt a témakört saját tapasztalatokra hagyatkozva felépíteni, tanácsot adni olyanok számára, akik eddig sikertelenül próbálkoztak.

Násztánc

Az örömteli esemény legjellegzetesebb előjele a nőstényünk tojócsövének megjelenése. Ha a csapatban akad egy ivarérett hím, akkor biztosak lehetünk benne, hogy napokon belül egy ikrákkal telt szájú nőstényre bukkanunk. A násztánc percei -sok esetben órái-, általában a vezérhímünk által féltve őrzött területen következnek be, év- és napszaktól függetlenül.

Forgató nőstény

Pár év kitartó nevelés után nincs is annál csodálatosabb érzés, mint egy forgató nőstény megjelenése a csapatban.


forgatas

Ikrák megtartása

Mit is tegyünk egy forgató frontival? A természetben számtalan rejtekhely akad, nem kérdés hogy egy nőstény el tud-e bújni a rá veszélyt jelentő ragadozók elől. Hőmérséklettől függően a forgatás időtartama 30-35 napig is tarthat, nőstényünk erősen lesoványodhat ezen időszak végére. Ha a kihordás idejére eltávolítjuk a közös medencéből, kitesszük annak a veszélynek, hogy társai nem fogadják vissza. Megoszlanak a vélemények arról, hogy helyes-e az ikrák elvétele, véleményem szerint akváriumi körülmények között ez a módszer a legcélravezetőbb.

Ikrák elvétele

Mikor?
Szintén megoszlanak a vélemények ezen kérdésről, személy szerint a “minél hamarabb, annál jobb” elvet vallom. Vállalva ezzel a következményét annak, hogy az első naptól kezdve a nőstény szájához nagyon hasonló körülményeket biztosítunk az ikrák számára. Az első napokban az ikrák még teljesen fejletlenek, megfelelő gondozás nélkül elkerülhetetlen a tenyésztő rémálma: az ikrapenészedés. Természetesen erre is van megoldás, a későbbiekben egy egyszerű összeállítást is ismertetek ennek kiküszöbölésére.
Az első napon elvett ikrák még mozgásra képtelenek és nem lehetünk biztosak benne, hogy mindegyiket megtermékenyítette a csapat vezére. Az akvarista részéről ez a szakasz igényli a legtöbb figyelmet és törődést. Dolgunk megkönnyítése érdekében, ezen időszakot ikráink még az anyahal szájában is átvészelhetik, így az akvarista már csak a biztosan életképes utódok gondozását veheti át. Ebben az esetben az ikrák elvétele a 4-5. napon kell hogy megtörténjen.

Hogyan?
Talán mindennél fontosabb, hogy a hal és az akvarista számára is stresszmentesen. Egy kifejlett nőstény testhossza elérheti a 20-30 centimétert is, lefogása és az ikrák kirázása mindkét fél számára okozhat kellemetlenségeket. Alapvető szabály, hogy az ikrák elvétele a víz alatt történjen, kíméljük nőstényünket és ikráit attól, hogy bármennyi időre is levegőre kerüljenek.
Az alábbi videó sok segítséget nyújthat ezzel kapcsolatban:
VIDEO

Ikrák felnevelése

Következzen most a fentebb már említett, általam több alkalommal is sikeresen alkalmazott ikra felnevelési módszer. Ezen a területen is számos megoldás létezik, többet kipróbáltam már, kockáztatva azt, hogy akár egy teljes csapat frontit elveszíthetek. Az alábbi módszer költséghatékonysága és az ezzel a módszerrel százalékos arányban kimagasló ivadékok száma miatt vált számomra meghatározóvá.
Szükséges felszerelések:
– konyhai szűrő
– levegőztető
– aprószemcséjű porlasztókő

modszer

Miért is sikeres ez a módszer?
Két dolog szükséges ahhoz, hogy a nőstény szájához hasonló körülményeket tudjunk biztosítani: folyamatos mozgás és megfelelő mennyiségű oldott oxigén. Az akvárium aljáról érkező apró buborékok folyamatos és egyenletes mozgásra bírják a nagyméretű ikrákat, biztosítva ezáltal a megfelelő oxigén ellátást is.

A következő videó az általam alkalmazott módszerrel bevitt levegő mennyiségét mutatja, mivel ahogy a túl kevés mozgás, ugyanúgy a túlzott “pattogás” is problémát jelenthet ikráink számára.

Ikrák növekedése

1. nap

1.nap

10. nap

10.nap

18.nap

18.nap

Elúszás előtti pillanat

eluszas

1. hónap

1.honap

8 thoughts on “Frontosa Blog módszere

 1. Pingback: Erős Burundi anyai ösztönök – ivadék elvétel 3 hét után | Frontosa Blog

 2. Pingback: Nagyüzem a Burundi keltetőben | Frontosa Blog

 3. Szia.
  Érdeklődnék,hogy van 9db F1-es Cyphotilapia Gibberosa Blue Kipili-m.A halak lassan 3 évesek,hamarosan talán ivarérettek lesznek,azt szeretném kérdezni mivel még nem tartottam korábban Frontikat,hogy mindenképp ajánlod elvenni a kicsiket a szülőtől???
  Olvastam valahol,hogy a Frontosa-k nem eszik meg a saját ivadékaikat…
  A frontikon kívül csak 2db Anci van a medencében,szóval elvileg nincs mi megegye őket,ha csak a csapat maga nem tenné ezt.
  Illetve még azt szeretném kérdezni,hogy pontosan milyen Phillips csöveket használsz az akvárium megvilágításához?
  Üdvözlettel:János-Deák Tibor

  • Szia Tibor,
   Bocs a késői válaszért. Továbbra is csak egy erős ajánlás az, hogy elvegyük-e a kicsiket vagy sem. Azt semmiképpen sem jelenteném ki, hogy el kell venni őket, csak figyelembe kell venni azokat a feltételeket amik akváriumi körülmények között adottak. A legfontosabb az az, hogy 30-35 napig nem fog táplálkozni az adott nőstényünk, természetesen egy jó egészségi állapotban lévő Kipili számára ez nem jelenthet problémát. Viszont a többieknek továbbra is kell táplálékot biztosítanunk, így ez akár csábító is lehet a forgató nőstényünk számára, előfordulhat hogy 2-3 hét után inkább a táplálékot választja és nem a további forgatást.
   A másik nagyon fontos érv az elvétel mellett, a kirekesztés. Egy nem táplálkozó nőstény a többiek számára feltűnést kelthet és ha nincs elég búvóhely, akkor akár erős stressznek is lehet kitéve ebben az időszakban. Hatalmas akváriumokkal és jelentős mennyiségű búvóhellyel természetesen ez is elkerülhető, de ebben az esetben érdemes minimum 1000-1500 liter felett gondolkodni.
   Ahogy említetted is, azzal nincs probléma, hogy a többi hal megenné a kicsiket, az ivadékok egy adott méretig bármikor vissza tudnak menni az anyjuk szájába, ha veszélyt éreznének, tehát ez nem jelenthet gondot. Sokkal fontosabb a két fentebb említett tényezőt megvizsgálni.
   A fénycső típusa pedig: Philips TL-D 36W/18 Blue.
   Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed lenne, akkor emailben vagy akár itt a blogon is nyugodtan kérdezz.
   Üdv

 4. Szia, én tegnap szereztem be egy csapat F1 st s valami fertőzés felütötte a fejét, kedvetlenek, alul vannak, s az oldal farok és hàtúszojuk megrövidült beszakadozott, egy feldobta a bakancsot sajnos. Mi lehet a baj bakteriàlis fertőzés netàn màs? Mindenesetre betettem 250mg/50 l kliont s megemeltem 26 ról 29 re a hőmérséklet.Ez így jó? S sorry, hogy ebbe a postba írtam de màst nem talàltam, és BUÉK

  • Szia Lipi,
   Egy nap után nem tartom valószínűnek, hogy bármilyen bakteriális fertőzés hasonló tüneteket produkáljon, az ilyen típusú betegségek sokkal hosszabb lefolyásúak, egészséges halakat egyik napról a másikra nem döntenek le. A tünetek alapján inkább szállítási problémára vagy meghűlésre, esetlegesen a hirtelen vízváltozás okozta sokkra gondolok. Sajnos így látatlanban azt kell, hogy mondjam, hogy a Klion nem biztos, hogy jó megoldás, mivel egy elég erős gyógyszerről beszélünk, ami tovább gyengítheti, a már amúgy is legyengült halacskákat. A vízhőmérséklet emelés viszont hasznos lehet, de próbálj inkább a stabilitásra törekedni, az állandó hőmérséklet mindennél fontosabb.
   Arról meggyőződtél, hogy a kicsik megfelelően előkészített vízbe kerüljenek? (Gondolok itt a jól szűrt, “beállt”, megfelelő keménységű és kórokozóktól mentes vízre). Ha ezek a feltételek adottak, akkor nem hiszem, hogy tartanod kellene fertőzéstől, inkább csak egy megfázás üthette fel a fejét, amit pár nap után kihevernek, ideális és stabil körülmények között.

 5. Szia,
  Gyuri vagyok, már írtam hogy van egy 16 fős csapatom, s hogy nincsenek kicsik,
  Van egy nagy hírem 🙂 megérkeztek!!!! Ma etetéskor észrevettem 7 kicsi frontit kB 1cm -esek, mit csináljak??? Vegyem el őket az akibol? Nem fogják megenni a többi fronti? Nincs más halfajta benne, csak frontik.
  Megérkeztek!!!! 1 év várakozásal 🙂

  • Szia Gyuri,
   Gratulálok a kicsikhez. Ha még az anyjuk szájában vannak és csak onnan úsznak ki néha, akkor addig még teljes biztonságban vannak.
   Sajnos az esély megvan rá, hogy a hajnali órákban a többi hal levadássza a kicsiket ha már teljesen kiúsztak, úgyhogy azt tanácsolom, hogy minél hamarabb próbáld őket kivenni.

Hagyj Üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.