Sikeres költözés – 1.forduló

Sajnálatos módon kicsit több időt kellett várni egy új, több hasznos információt is tartalmazó postra, de talán sokaknak segítségül szolgálhat, akik nagy méretű halak vagy akváriumok szállítását, esetlegesen költöztetését tervezik a közeljövőben.
Amint már több postomban is említettem, elérkezett az idő, hogy a négy év alatt szinte kifejlett méretűre nőtt (20-30 centis) frontosáimat elköltöztessem a panellakás második emeletéről. Bár az eltelt négy esztendő alatt sokszor eszembe jutott, hogy mennyire is terhelheti meg a panelt, ez az akváriumonként kb. 600-800 kilogrammos terhelés, de így visszamenőleg, mostmár nyugodtan kijelenthetem, hogy teljes biztonsággal üzemeltethető egy akár 800-1000 literes akvárium is ehhez hasonló típusú lakásokban.
Sajnos az nem volt megoldható, hogy a két nagy akvárium közvetlenül a végleges helyére költözzön, így pár hónapra ideiglenes szálláson kap otthont a húsz darab, több mint húsz-harminc centis fronti. Korábbi postomban már beszámoltam róla, hogy egyedül a hőmérséklettel kapcsolatos problémára kellett felkészülnöm az új hellyel kapcsolatban. Szerencsére így a tél közepén is megfelelő hőmérséklet fogadott a halacskák új lakóhelyén, a fűtetlen pince helységben +17 °C várt, így az 5-6 °C-os hőfok emelés nem jelenthetett akadályt az új Odyssea melegítőknek.
Hogyan is kezdődik egy ilyen méretű akvárium költöztetése?
Természetesen az előkészületekre kellett fektetni a legtöbb hangsúlyt, hogy a szállítás és beüzemelés folyamán ne érjenek meglepetések. Azt a megoldást választottam, hogy minél több vízzel együtt próbálom a halakat szállítani. Beszerzésre került öt darab 60 literes zárható műanyag doboz és tíz darab egyenként 30 literes hasonló típusú műanyag edény. Ezekkel együttesen körülbelül 500-550 liter víz mozgatható át, természetesen halakkal együtt.

dobozok

Ekkora méretű frontosáknál már nem vállalható az a kockázat, hogy a halakat együtt szállítsuk és az utazás folyamán esetlegesen megsértsék egymást. Így minden egyes fronti külön 30 literes dobozt kapott magának.
Célul tűztem ki, hogy a halak a lehető legkisebb lelki sérülést szenvedjék el a költözés során, így a lakás sötétítését, a halak dobozba tételéig megtartottam. Ezáltal a halacskák szinte alvás közben érhettek át új helyükre.
Korábbi tapasztalataim alapján a frontosák nagyon érzékenyek arra, ha új helyre kerülnek. A kezdetben 20 fős csapatom (10 Burundi, 10 Zaire Blue) 2 éves koráig együtt nevelkedett. Amikor a Burundik megkapták új otthonukat, az étvágyuk jelentősen visszaesett és nagyon félénkké váltak. Étvágyukat 30-40 nap után nyerték csak teljesen vissza, félénkségük viszont talán örökre megmaradt.
A költöztetés
Az akváriumokhoz tartozó bútorok lebontása már pár nappal a költözés előtt megtörtént.
Zaire Blue akvárium költözés előtt

butornelkul

A halak és a hatalmas vízmennyiség dobozokba helyezése után, az akváriumokban található aljzat és dekorációs elemek (óriási méretű és tömegű kövek) szállításra való felkészítése következett. Miután minden egyes alkotóelem készen állt a költözésre, az akvárium, a hozzá tartozó tartó szerkezettel és kb 300 liternyi dobozba helyezett vízzel átszállításra került.

dobozok_autoban

Az új helyen az eredetihez nagyon hasonló környezet kialakítása volt a cél, hogy a halak továbbra se érezzék meg a költözés viszontagságait. Amint a kvarchomok és a dekorációs elemek a helyükre kerültek, a szűrők és melegítők működésbe álltak, már csak a halak behelyezése maradt hátra. Innentől kezdve továbbra is az éjszakaihoz hasonló fényviszonyok között folyt a munka és bár a halak az utazás során láthatóan veszítettek színezetük erősségéből, már az első éjszaka sem tűnt úgy hogy megviselte volna őket az áttelepítés.
Burundi akvárium közvetlen költözés után

koltozesutan_burundi

Halak reakciója a költözés után
A következő napon a régi körülményekhez hasonlóan ébresztette a halakat a reggeli világítás. Meglepődve tapasztaltam, hogy a halacskák régi fényükben csillognak, jelét sem mutatva annak, hogy bármilyen negatív hatással lett volna rájuk a szállítás. Ezt az állítást alátámasztotta az esti etetésnél az a tény, hogy az összes fronti kereste a táplálékot és a szokásos mennyiségét el is fogyasztották. És ekkor jött az igazi meglepetés, még a régi lakásban leikrázott és forgató Burundi nőstény végig megtartotta szájában ikráit és azóta is tovább forgatja.
A következő napon pedig egy újabb pozitív visszacsatolást kaptam halacskáimtól, hiszen egy másik Burundi nőstény is tucatnyi ikrát kezdett el forgatni a szájában és ez az ikrázás már az új helyen történt.

forgato

Ezúton is szeretném megköszönni a nagy-nagy segítséget a költöztetésben segédkezőknek és a professzionális segítségben számítok a végső helyre költözésnél is! 😉
Költözés – 2.forduló remélhetőleg hamarosan!

2 thoughts on “Sikeres költözés – 1.forduló

  1. Pingback: Erős Burundi anyai ösztönök – ivadék elvétel 3 hét után | Frontosa Blog

  2. Pingback: Türelem – új frontis postokat terem | Frontosa Blog

Hagyj Üzenetet

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.